Wanneer elke seconde telt

Protocol starten met reanimatie ongewijzigd

Geplaatst op 8 oktober 2023.

2 October 2023 Voorschoten – Na het incident met de doelman van RKC Waalwijk, Etienne Vaessen, zaterdag 30 september 2023 is er onduidelijkheid over wanneer te starten met reanimatie. Het protocol wanneer te starten met reanimatie is echter ongewijzigd en ook de KNVB volgt deze richtlijnen.

Protocol starten met reanimatie

Men start met reanimeren als een slachtoffer: 

  1. Niet reageert op aanspreken en aanschudden, en
  2. Niet ademt, niet normaal ademt, of er is twijfel

Een slachtoffer dat door een klap tegen het hoofd het bewustzijn verliest en daarbij tevens een snurkende ademhaling heeft, kan mogelijk zorgen voor twijfel bij hulpverleners. De hoofdkantel-kinliftmethode om de luchtweg te openen, daarna kijken, luisteren en voelen of er sprake is van een normale ademhaling kan deze twijfel wegnemen. Maar mocht er dan nog steeds sprake zijn van twijfel dan is starten met reanimatie de enige goede optie.

Bij twijfel direct starten met reanimeren

De NRR juicht het toe dat er na de boven beschreven controle bij twijfel direct gestart wordt met reanimeren. De schade van het niet starten van de reanimatie wanneer deze wel noodzakelijk is, is vele malen groter dan wanneer gestart wordt met reanimeren en dit korte tijd later niet nodig blijkt te zijn. Dit is geen preventief reanimeren zoals het wat ongelukkig is genoemd.

Tong inslikken

De NRR wil tevens graag duidelijk maken dat het inslikken van de tong niet mogelijk is. Dit is een wijd verspreid misverstand. Bij een slachtoffer dat buiten bewustzijn is, bestaat wel het risico dat de tong naar achteren zakt en de luchtweg (gedeeltelijk) blokkeert. Door de hoofdkantel-kinliftmethode kan de luchtweg worden geopend en kan middels kijken, luisteren en voelen worden gekeken of sprake is van een normale ademhaling of niet en of zo nodig gestart moet worden met reanimatie.

Meer informatie?

Voor meer informatie kan je terecht op onze website of je kan bellen naar de Nederlandse Reanimatie Raad via 088-732 72 23.

Campagne ‘Saving a Life’

Tevens wijzen wij je graag op de geplande Europese campagne ‘Saving a Life’ van de UEFA en de ERC.
www.savingalife.com
www.reanimatieraad.nl/nieuws/campagne-saving-a-life-uefa-en-erc/